De nieuwe Brandregresregeling: daar wilt u zich toch niet aan branden?

Op dit moment zien brandverzekeraars nog af van regres (verhaal) op de partij door wie de brand en de brandschade is veroorzaakt wanneer zij brandschade vergoeden.

Vanaf 1 januari 2014 treedt de nieuwe Brandregresregeling in werking. Brandverzekeraars gaan vanaf dat moment in bepaalde gevallen (wanneer de brand is ontstaan door nalatigheid of onzorgvuldig handelen) wel verhaal halen op de schadeveroorzakende partij.

Verricht u weleens werkzaamheden op locatie bij uw opdrachtgevers of cliënten? Let u er dan op om uw eigen aansprakelijkheid in uw overeenkomsten of algemene voorwaarden zo veel mogelijk te beperken.

Een goede aansprakelijkheidsverzekering is daarbij eveneens van belang, alsook een goede afstemming tussen de beperkingen van uw aansprakelijkheid en de polisvoorwaarden van uw eigen aansprakelijkheidsverzekeraar. Vaak schrijven verzekeraars “in de kleine lettertjes” allerlei extra voorschriften voor die u in uw algemene voorwaarden of overeenkomsten moet hebben opgenomen. Heeft u dat niet of niet helemaal goed gedaan, dan kunt u weleens van een koude kermis thuiskomen. In zo’n geval kan de  verzekeraar zelfs besluiten om helemaal geen dekking meer aan u te verlenen.

U zal misschien denken, maar met de verzekeringsmaatschappij van mijn opdrachtgever heb ik toch helemaal geen rechtstreekse overeenkomst? Dat klopt, maar de beperkingen van uw eigen aansprakelijkheid tegenover uw opdrachtgevers kunt u namelijk op dezelfde voet tegenwerpen tegen de brandverzekeraar van uw opdrachtgever die de schade op u probeert te verhalen. Het maakt dan een groot verschil of u uw algemene voorwaarden goed heeft afgestemd op uw eigen beroeps – of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, maar ook of u uw eigen aansprakelijkheid wel op de juiste wijze en wel ver genoeg heeft beperkt. U mag namelijk uw eigen aansprakelijkheid behoorlijk ver inperken wanneer u B2B zaken doet. Het zou zonde zijn deze vrijheid niet te benutten, want anders zou u zich weleens lelijk kunnen branden aan uw eigen voorwaarden of verzekering.

Voor meer informatie hierover sta ik u uiteraard graag te woord!

Copyright @ 2013 Rechtspraktijk Nijhoff.